Værksteder
Træ- og metalværkstedet
Vis alle
Træ- og metalværkstedet
Træ- og metalværkstedet er som en arbejdsplads på STU'en
I værkstedet har du arbejdshandskerne på hele tiden.
Du arbejder med forskellige materialer og lærer forskellige håndværk.
Du er med til store fælles opgaver, når vi f.eks. bygger drivhus, eller bygger vores sal om til teaterscene. Du har også mindre personlige opgaver, så du kan blive dygtigere til de ting som interesserer dig.
Der bores, males, slibes, hamres, bygges, klippes og sås i værkstedet og på vores udearealer i Bystævneparken.
Derudover er der smykkeværksted et par dage om ugen, hvor du arbejder med sølv i produktionen fra idé til færdig produkt, fx en ring eller smykkevedhæng.
I Træ- og metalværkstedet er du med i alle arbejdsprocesser
Du er med til at få ideerne, planlægge arbejdet efter en tidsplan, indkøbe materialer og veje og måle, lære at bruge redskaber, lære om hvad materialerne bruges til og meget andet.
Undervisningen indeholder altid matematik og dansk, når der f.eks. skal læses brugsanvisninger og beregnes, hvor meget materiale et byggeprojekt kræver.
Undervisningen handler også om, hvordan du skal opføre dig på en arbejdsplads:
- hvad det vil sige at være en god kollega,
- hvad er godt arbejdsmiljø,
- værkstedssikkerhed,
- samarbejde og konflikthåndtering.
Værkstedet og vores praktikvejledere samarbejder omkring at udvikle dine arbejdsmarkedskompetencer. Efter din tid i produktionshuset er du endnu mere klar til praktikker ude i byen.
Medie
Vis alle
Medie
I Medieværkstedet tilbyder vi undervisning i mange forskellige værktøjer inden for det digitale univers:
- Fotografi og fotoredigering
- Digital tegning
- Laserskærer Design
- Introduktion til Programmering
- Grafisk Design
- 2D + 3D animation
- 3D Modellering og Print
- Videoredigering
- Introduktion til AI-teknologier
- Social Gaming
- Game Design
- Lydredigering
- Tekstil Design og Tryk
Der undervises dagligt i medieværkstedet. Noget af undervisningen foregår i samlede hold og andet foregår på et individuelt niveau.
Du er med i hele processen
I medieværkstedet I medieværkstedet handler det om at motivere din kreative tankegang. Her hjælper vi dig til at tage ejerskab over egne og fælles projekter. Du er med under hele processen til at tænke idéen frem til det færdige produkt – fx ved design af plakater, 3D print, computerspil eller videoer.
Træning af digitale færdigheder og samarbejde
Du træner konkrete færdigheder i forskellige programmer, som Illustrator, Photoshop, InDesign, Blender og Unity. Du lærer programmerne fra bunden og har derfor mulighed for at starte som begynder. Dog undervises der på alle niveauer og du kan derfor udvikle dig efter evne og interesse.
Der opstår naturligt et kreativt samarbejde med dine medstuderende i rummets trygge rammer, hvor venskaber ofte opstår på baggrund af interesser. Du lærer med tiden at give instruktioner, når nye medstuderende skal sættes ind i programmer. I Medie træner vi trygt at give og modtage feedback på de igangværende projekter.
Personlige kompetencer
Der trænes mange forskellige færdigheder i Medie. Du kommer til at træne overblik, hukommelse, koncentration og fastholdelse i større og mindre projekter – som en bevidst læring der vægtes højt. Du øver dig i at tage initiativ og gradvist at holde styr på flere bolde i luften, efterhånden som dit kendskab til programmerne udvides.
I Medie finder du en stemning af ro og tryghed som giver plads til den enkeltes behov. Der er lagt stor vægt på at rummet ikke opleves som et traditionelt it-lokale, men i stedet for giver varme og inspiration til kreativ fordybelse og et godt ungdomsmiljø.
Køkkenet
Vis alle
Køkkenet
Du er en del af daglige frokostproduktion
I køkkenet tilbereder vi frokost til hele skolen. Vi står klar med frokost til 80 mennesker, hver dag kl. 11.30.
Når du er i køkkenet, er du en del af den daglige produktion. Og nogle dage oplever du travle perioder, men altid med fokus på, at du og dine medstuderende ikke skal opleve stress og pres.
I køkkenet bliver du præsenteret for de mange forskellige processer, der er forbundet med at være i et professionelt køkken. Du lærer at tilberede forskellige retter, får kendskab til råvarer, udskæringer af kød, tilberedningsmetoder, hygiejne, opvask, vasketøj og rengøring.
God stemning og vigtige samtaler
I køkkenet er det vigtigt, at stemningen er rummelig, let og god, og det at lave mad er et middel til at arbejde med dine mål. Det kan også være her, de gode og måske svære snakke opstår, fordi vi ikke sidder og kigger på hinanden, men derimod står og arbejder.
Stort fokus på sund og nærende mad
Du lærer at have fokus på sund og nærende kost, på økologi, på madspild og de officielle kostråd, som en del af undervisningen.
Alle på STU’en har mulighed for at komme med ønsker til frokostretter, og vi i køkkenet er meget glade for de mange forslag. Frokosten er en kombination af internationale retter, danske retter, fisk og vegetarretter - alt er muligt.
Hygiejnekursus
Desuden vil du som elev i køkkenet blive undervist i almen fødevarehygiejne og opbevaring af fødevarer, og du vil have mulighed for at tage et hygiejnecertifikat.
Al undervisning tilrettelægges ud fra dit niveau og interesser.
Køkkenets Smileymærke
Caféen
Vis alle
Café og Kaffevognen
Du lærer om caféen fra A-Z, så du med tiden kan betjene både STU caféen og kaffevognen på egen hånd. Du kan herefter lave kaffe til dine medstuderende, undervisere og andre kaffeglade mennesker i dine pauser og når du er ude i byen med Kaffevognen.
Du lærer helt konkret:
- Opstart og nedlukning af maskiner
- Lave diverse kaffetyper
- Kundebetjening
- Pengehåndtering
- Vedligeholdelse af maskine m.m.
- Smalltalk
Designværkstedet
Vis alle
Design
På Designværkstedet kan du arbejde kreativt med alverdens materialer. Du kan lære at sy på symaskine, fremstille perlesmykker, strikke og hækle, lave tide dye, grafisk tryk, designe indkøbsnet, puder eller andre stofmaterialer.
Du skal melde dig til holdet, hvis du gerne vil:
Arbejde med dine egne ideer.
Være kreativ og eksperimentere med materialer, teknikker, farver, form og funktion.
Lære at sy på symaskine – fx tråde en maskine, indstille den rigtigt, bruge de rette sømme og teknikker til det, du skal sy.
Blive bedre til at overskue, planlægge og gennemføre et arbejdsforløb fra ide til virkelighed.
Organisering og pædagogisk tilgang
På værkstedet Design, arbejdes der med dagens mål. Undervisningen starter hver dag med, at hver enkelt studerende sætter mål for dagen. Disse kan være faglige, sociale såvel som personlige mål, der gør det tydeligt, hvad dagen skal indeholde. Undervisningen afsluttes med evaluering af dagens mål.
I Design, bliver der ofte talt uformelt om aktuelle emner, der optager de unge. Det kan være kærester, ensomhed, hvordan får man venner, tørklædeforbud el.lign.
Det rum der opstår, når alle er optaget af et fælles tredje, er særdeles velegnet til at blive fortrolig med at deltage i en samtale og ligeledes at få kendskab til de uskrevne sociale spilleregler. Det er derfor en god ramme til at blive klogere på det sociale fællesskab.